پیش بینی های به عمل آمده حاکی از وقوع یک زلزله درتهران است. دولت جمهوری اسلامی نیز برای کاهش خطرات احتمالی دست به اقداماتی از جمله مانور نجات و طرح کاهش جمعیت تهران زده است. در این راستا دولت، سیاست های تشویقی برای خروج داوطلبانه مردم از تهران به کار گرفته و به صورت مصوبه درآمده است ولی به نظر می رسد که این گونه مصوبات تشویقی که مشکلاتی را برای تهران و دیگر مناطق کشور به وجود میآورد که به برخی از آن ها اشاره میکنیم:
1- عمده سیاست های تشویقی دولت شامل کارمندان خودش می شود، چنان چه این سیاست ها اعمال شود فقط این کارمندان هستند که به شهرها یا استان های مجاور یا دوردست خواهند رفت نه مردم عادی. در این صورت چنانچه بخشی از کارمندان به دیگر شهرها هجرت کنند حجم سنگین کارهای اداری مردم را در تهران چه کسانی به عهده می گیرند؟ در این حالت دولت باید برای اداره شهر تهران کارمند جدید استخدام کند.
2- کسانی که از تهران می روند قطعاً خانه هایشان تخریب نمی شود که به فضای سبز تبدیل گردد، بلکه خانه آنها به فروش می رسد و مهاجران جدید جایگزین آن ها خواهند شد.
3- چنانچه افزایش حقوق 25درصد تا 50درصد برای کارمندان مهاجر از تهران در نظر گرفته شود و برای فرزندانشان اولویت کاری و اعطای زمین برای مسکن آن ها، میان کارمندی که از تهران به آن شهر مجاور سفر کرده است و کارمندی که سال ها در آن شهر محرومیت کشیده تفاوت فاحشی به وجود می آید که خود این فی نفسه تأمل برانگیز است و مشکلاتی را در آن شهر به وجود می آورد به عنوان مثال دو کارمند در یک اداره با مدرک مساوی و یک میزان کار، یکی با حقوق بالاتر و دیگری پایینتر.
4- چنانچه کسانی بر اساس این سیاست های تشویقی حاضر به مهاجرت از تهران شوند غالباً در شهرها و استان های مجاور تهران سکنی خواهند گزید در این صورت علاوه بر مشکلات شهری و افزایش اجاره بها و ترافیک و... موجب تراکم کارمند در آن شهر می شود و این در حالی است که هم اکنون بسیاری از ادارات ما از زیادی کارمند رنج می برند.
5- یکی از مشکلاتی که برای شهرهای کوچک و استان های مذهبی ایجاد شد، تبعات تأسیس دانشگاه آزاد بود که موجب ورود انواع فرهنگها به شهرهای مختلف شد. دخترانی که با نوع پوشش خاصی در شمال تهران می چرخند وقتی وارد یک شهر کوچک مذهبی میشوند وضعیت فرهنگی آن شهر را در هم می ریزند و عملاً موجب ناهنجاریهای اجتماعی میشوند. یکی از آثار منفی این طرح، مهاجرت افرادی با این نوع فرهنگ به شهرهای دیگر است. آیا دولت به پیامدها و تبعات منفی این طرح در موضوع فرهنگ جوامع کوچک توجه کرده است؟
به هر حال تصویب این طرح، مقداری عجولانه به نظر می رسد و نیاز به کار کارشناسی بیشتری دارد که هم در مقام اجرا دچار مشکل نشود و هم پس از اجرا آثار و تبعات منفی برای دیگر شهرها به ویژه شهرهای اطراف نداشته باشد.
6- چنانچه دولت طرح خود را به صورت گام به گام اجرا کند شاید به موفقیت نزدیک تر باشد. به عنوان مثال گام اول باید در جهت متوقف شدن مهاجرت به تهران برداشته شود و در گام بعدی با سیاست های دقیق، مهاجرت را معکوس کرد.